Tο παιχνίδι των λυγμών

cryingGame
Jaye Davidson (Dil)

Τίτλος: Το Παιχνίδι των λυγμών The Crying Game
Σκηνοθεσία: Neil Jordan
Είδος: Κοινωνικό ερωτικό δράμα
Σενάριο: Neil Jordan
Πρωταγωνιστούν: Stephen Rea (Fergus), Forest Whitaker (Jody), Jaye Davidson (Dil), Miranda Richardson (Jude)
Έτος: 1992
Διάρκεια:: 112
Τοποθεσίες γυρισμάτων: Ιρλανδία, Λονδίνο
Μουσική: Geoff Stephens (The crying game)
Τιμητικές διακρίσεις (κυριότερες): 1993 – Oscar καλύτερης ταινίας Stephen Woolley, Α΄ανδρικού ρόλου: Stephen Rea, Πρωτότυπου σεναρίου Neil Jordan. Υποψηφιότητα για Oscar Β΄γυναικείου ρόλου: Jaye Davidson Χρυσή σφαίρα Υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία στο είδος δράμα. Bafta (Korda Award) καλύτερη βρετανική ταινία Neil Jordan Stephen Woolley, Α΄ανδρικού ρόλου: Stephen Rea, Υποστηρικτικού ρόλου (supporting role): Miranda Richardson, Jaye Davidson


The Crying Game (1992) on IMDb

//

Περίληψη: Μια τρανσέξυαλ γυναίκα ερωτεύεται κάποιον που δεν ξέρει για τη ζωή της τίποτα και όταν το ανακαλύπτει διακόπτει μαζί της. Όμως δεν είναι αυτή η αληθινή γυναίκα που θα κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει κοντά της.
Σύνοψη: Ένας βρετανός στρατιώτης ο Jody, απαγάγεται από μαχητές του ΙΡΑ κατά τη διάρκεια μιας παγίδας που στήνει η Jude. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του συνάπτει μια στενή φιλία με τον Fergus – έναν από τους απαγωγείς του που ασφυκτιά μέσα σ’ αυτόν τον περίγυρο. Καθώς η αιχμαλωσία διακόπτεται απότομα ο Φέργκους πηγαίνει στο Λονδίνο όπου ψάχνει το ταίρι του Τζόντυ – μια κομμώτρια που ονομάζεται Dil. Εκεί αλλάζει και το όνομα του σε Τζίμυ και πιάνει δουλειά σε ένα κτίριο του Λονδίνου. Παράλληλα αρχίζει να βγαίνει με τη Ντιλ που δεν έχει ιδέα για την πρότερη ιδιότητα του σαν μαχητής του ΙΡΑ. Όμως κάποια πράγματα για τη Ντιλ του είναι τελείως άγνωστα.

Υπόθεση: Η φιλία του Ιρλανδού Φέργκους (Stephen Rea)  με τον Βρετανό Τζόντυ (Forest Whitaker) κατά τη διάρκεια της απαγωγής του σε μια παγίδα που στήνεται από την Τζουντ (Miranda Richardson) κατ’ εντολή του ΙΡΑ, γίνεται η αφορμή να στηθεί ένα παράξενο σκηνικό που μοιάζει με παζλ: Ο Φέργκους, αποφασισμένος να φύγει από τον πνιγηρό περίγυρο της ιρλανδικής οργάνωσης καθώς ο Τζόντυ το σκάει, ο Φέργκους πηγαίνει στο Λονδίνο να τον αναζητήσει. Αυτή του η αναζήτηση τον οδηγεί φυσικά στα ίχνη της συντρόφου του Τζόντυ, της Ντιλ (Jaye Davidson) – μιας εκκεντρικής περσόνας ενός κομμωτηρίου του Λονδίνου. Εντυπωσιάζεται από αυτήν και αρχίζουν να δένονται στενότερα, αγνοώντας και οι δύο την έως τότε ζωή τους – πέρα από τις φειδωλές μεταξύ τους εκμυστηρεύσεις.
Ένα παιχνίδι προσδιορισμού ταυτοτήτων
Κριτική: Το κέντρο της ταινίας καταλαμβάνεται από την πνιγηρή ζωή του Λονδίνου με τον τέως μαχητή του ΙΡΑ να εμπλέκεται στη σκοτεινή ιστορία της Ντιλ. Η νύχτα με τις σκιές να πλανώνται στα μπαρ (Metro bar), στα pubs, στους δρόμους, η αμφίσημη παρουσία της Ντιλ, οι περιπλανήσεις του Φέργκους για την λύση του γρίφου της ταυτότητας της Ντιλ, παράλληλα με την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις εικόνες της σπαραχτικής όλο αγάπη, παρουσίας της… Ένας άλλος κόσμος ανοίγεται στα μάτια του Φέργκους που δεν είναι κυνηγητά με σκοτωμούς και ανατινάξεις αλλά πάλι κυνηγητά – όμως αυτή τη φορά στους δρόμους και στα στέκια ενός άγνωστου, κυνικού και διεφθαρμένου Λονδίνου. Ένα παράξενο τρίο δεμένο με την αγάπη της Ντιλ, με το παρελθόν να αναβιώνει κάθε στιγμή στο παρόν ώσπου να το μετατρέψει ανακαλύπτοντας το.

Η ταινία έκανε μεγάλη επιτυχία και θεωρείται σαν μια από τις καλύτερες της δεκαετίας του 1990.


The crying game – Σ’ ευχαριστω ομορφοπαιδο (1-9)

Neil Jordan: Γεννήθηκε στο Sligo της Ιρλανδίας. Άλλες γνωστές του ταινίες: Μάικλ Κόλινς ο επαναστάτης 1996, Το τέλος μιας σχέσης 1999, O καλός κλέφτης 2002.

neilJordan
Neil Jordan – «The Good Thief» 2002

Ο πατέρας του, καθηγητής πανεπιστημίου το επάγγελμα, δεν τον άφηνε να διαβάζει κόμικς σαν ήταν μικρός αλλά του τα διάβαζε ο ίδιος για να ξέρει τι ακριβώς διαβάζει…

Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής (1992) του φεστιβάλ Βενετίας.

Επίσης έχει γράψει βιβλία που έχουν βραβευθεί με θέμα τις οικογενειακές σχέσεις – κυρίως με αναμνήσεις από την παιδική ηλικία που διαδραματίζονται στην Ιρλανδία.

5 Σημαίες
4/5

Λεχθέντα Neil Jordan: Οι ταινίες είναι πάντα απόπειρες να κρύψουν την αλήθεια του εαυτού σου. Αυτή τη διαπίστωση την έκανα αρχικά αλλά και σήμερα εκπλήσσομαι από την αλήθεια της. Πίσω από την ταινία, ξεχνάς το ποιος πραγματικά είσαι.

Λεπτομέρειες: H Jaye Davidson ανακαλύφτηκε τυχαία σε ένα μπαρ όπου δούλευε. Η ερμηνεία της στο ρόλο της τρανσέξουαλ υπήρξε αληθινά συγκινητική και καθηλωτική. Άλλωστε κέρδισε και το βραβείο Bafta, για υποστηρικτικό ρόλο, καθώς και την υποψηφιότητα για το βραβείο Oscar Β΄γυναικείου ρόλου.


The crying game – Μουσικη – Συνθεση: Geoff Stephens

Σχολιάστε