cinema των Συγγραφέων

Liz_Eddie_coverCapture

 1. Tennessee Williams
 • Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι 1958, έτος ανεβάσματος στο θέατρο.Θέμα: Μια σκοτεινή ιστορία που εκτυλίσσεται στη Νέα Ορλεάνη. Η χήρα Βάιολετ Βέναμπλ θέλει πάση θυσία να μείνει κρυφό το μυστικό που πήρε μαζί του στον τάφο ο γιος της Σεμπάστιαν. Το φοβερό περιστατικό είναι πια ένα σοκ, στη χαμένη μνήμη της ανιψιάς της Κάθριν Χόλι που τον συνόδευε στο μοιραίο ταξίδι. Θεατρική μεταφορά 1  – κινηματογραφική μεταφορά 2  από τον σκηνοθέτη Joseph Mankiewicz.Ο Thomas Lanier Williams (Tennessee Williams) (1911 – 1983) είναι ένας μεγάλος Αμερικανός θεατρικός κυρίως συγγραφεύς, από τους πιο εξέχοντες δραματογράφους του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Κολόμπους του Μισσούρι ενώ αργότερα στην ηλικία των επτά ετών η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο Σαιν-Λούις ως την εποχή που φτασμένος πια θεατρικός συγγραφεύς έφυγε για τη Ρώμη πόλη όπου πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του.Στη Ρώμη συνδέθηκε με μεγάλη φιλία με την ηθοποιό Άννα Μανιάνι και γι’ αυτήν έγραψε το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» – Red Tatoo (1955), που γυρίστηκε ταινία. Επίσης συνδέθηκε και με τον Λουκίνο Βισκόντι καθώς συνεργάσθηκε στους διαλόγους του «Σένσο».Το κανονικό του όνομα ήταν Τόμας Ουίλιαμς ενώ το Τένεσι ήταν παρατσούκλι που του έδωσαν οι συμμαθητές στο Σαιν-Λούις, λόγω της έντονης νότιας προφοράς του.Μετά τις σπουδές του εκεί, πέρασε κάποιο καιρό σε μποέμ περιπλανήσεις στο Μεξικό και στην Καλιφόρνια. Εγκαθίσταται οριστικά στη Νέα Ορλεάνη (1939) στη Γαλλική περιοχή κρατώντας σαν λογοτεχνικό ψευδώνυμο το Τένεσι, με το οποίο και καθιερώθηκε στους συγγραφικούς κύκλους.Το πρώτο του έργο με τον τίτλο «Μάχη Αγγέλων» (1940) απορρίφθηκε στη Βοστώνη αλλά το ξαναδούλεψε με το νέο τίτλο «Ο Ορφέας στον Άδη», που ανέβηκε στο Broadway το 1957. Αν και αποτυχία ήταν αιτία να γίνει κάπως γνωστός ως συγγραφέας και να πιάσει δουλειά στα συμβόλαια της εταιρείας Metro-Goldwyn-Mayer. Αυτή ήταν και το έναυσμα της συνεργασίας του – σαν σεναριογράφος, αρχικά με την ταινία «Γυάλινος Κόσμος» το 1950 – έργο που είχε γράψει το 1937.Τα θέματα του αποκλειστικά δραματικά, στοχεύουν στην αναγωγή μιας δυσάρεστης έως ζοφερής πραγματικότητας σε μια ποιητική αλληγορία με τη χρήση μεγάλων εξομολογητικών μονολόγων που απαιτούσαν μεγάλο υποκριτικό ταλέντο, αφ’ ετέρου εντυπωσιακών σκηνογραφιών που να αποδίδουν την κεντρική ιδέα του έργου.
  Liz_EddieCaptureΣυνολικά έγραψε 90 έργα εκ των οποίων ορισμένα γυρίστηκαν και στη μεγάλη οθόνη – όλες οι μεγάλες του θεατρικές επιτυχίες, αλλά και κάποιες νουβέλες, γυρίστηκαν ταινίες από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής του Hollywood: Columbia, MGM, Metro Goldwin Mayer. Έτσι συνετέλεσε κι αυτός οπωσδήποτε, στην εδραίωση του κινηματογράφου των μεγάλων στούντιο του Χόλυγουντ, στις αρτιότερες, που σφράγισαν τη χρυσή εποχή, ταινίες – κάνοντας και τις μεγαλύτερες εισπράξεις στα ταμεία.Τίτλοι έργων Γνωστότερα:
 • «Λεωφορείο ο Πόθος» 1947 (Μάρλον Μπράντο) Βραβείο Πούλιτζερ ’48
 • Καλοκαίρι και Καταχνιά 1948
 • «Γυάλινος Κόσμος» 1950
 • «Τριαντάφυλλο στο Στήθος» 1951
 • «Κουκλίτσα» 1956 (Sue Lion James Mason)
 • «Λυσσασμένη Γάτα» 1958 (E. Taylor Paul Newman) Βραβείο Πούλιτζερ ’55
 • Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι 1959 (E. Taylor Montgomery Clift Catharine Hepburn)
 • Γλυκό πουλί της νιότης 1959
 • «Η Ρωμαϊκή Άνοιξη της Κας Στόουν» 1961 (Vivian Leigh Warren Beaty)
 • «Η Νύχτα της Ιγκουάνα» 1964
  κ.ά.


laRabbia

 1. Pier-Paolo Pasolini

Τα παιδιά της ζωής (Βιβλίο) Σε αυτό το μυθιστόρημα του βασίστηκαν οι μετέπειτα ταινίες με ήρωες ανθρώπους του περιθωρίου στους οποίους έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια και πίστευε πως μόνο από αυτούς μπορεί να έλθει η επανάσταση των κοινωνιών προς ένα μέλλον που ευελπιστούσε πως θα ‘ταν καλύτερο.

 • La Rabbia 1963 (2 μέρη το πρώτο του Pier Paolo Pasolini το δεύτερο  του Giovanni Guareschi)
 • Accatone (Ο Αλήτης) 1961
 • Mamma Roma 1962