Η Τελευταία Επιθυμία

Η Τελευταία Επιθυμία

Jane Mansfield's CarΤίτλος: Η Τελευταία Επιθυμία Jayne Mansfield’s Car
Σκηνοθεσία: Billy Bob Thornton
Σενάριο: Billy Bob Thornton, Tom Epperson
Πρωταγωνιστούν: Robert Duvall, John Hurt, Kevin Bacon, Billy Bob Thornton, Robert Patrick, Katherina LaNasa, Frances O’Connor
Διάρκεια: 122
Έτος: 2012
Μέρη Γυρισμάτων: Τζόρτζια – Ν. Πολιτείες ΗΠΑ
Τιμητικές Διακρίσεις (Κυριότερες): Υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας για Χρυσό Λιοντάρι Βενετίας 2012

Αλαμπάμα 1969 – Βρισκόμαστε στο μέσον του πολέμου στο Βιετνάμ, η γενιά της αμφισβήτησης έχει ανδρωθεί με κύρια έκφραση το κίνημα των Χίπις, της Μαριχουάνας – των οποίων η ένταση έχει φτάσει και ως τις απομακρυσμένες περιοχές του Αμερικανικού Νότου.

j.mansfields's_car

jmansf_car_allfam
Jane Mansfield’s Car 2012 – Όλοι οι Ηθοποιοί του Έργου

Υπόθεση: Ένας πλούσιος γαιοκτήμονας  –Jim Caldwell- ζει  μόνος – τώρα, με τις οικογένειες των τριών γιων του και της κόρης του – 30 χρόνια μετά την εγκατάλειψη του από τη γυναίκα του – γεγονός που έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή του. Σκληρός και μόνος – συνήθως απομονωμένος να παρακολουθεί τα σήματα της Αστυνομίας από τον ασύρματο που έχει εγκαταστήσει στην έπαυλη του – σπεύδοντας κάθε φορά στον τόπο κάποιου οδικού ατυχήματος – κάτι που διασκεδάζει τις μονότονες μέρες του.

Την οικογένεια αυτή έρχεται να επισκεφθεί μια άλλη οικογένεια από την Αγγλία – αυτή της τέως γυναίκας του την οποία δημιούργησε όταν κατέφυγε στην Αγγλία για να γλυτώσει από τον αυταρχικό του χαρακτήρα.

jmansf_car_fam
Billy Bob Thornton, Robert Patrick, Kevin Bacon

Αυτοί έχουν έρθει για να παραστούν στην κηδεία της που θα γίνει στο πάτριο έδαφος -κατά την επιθυμία της-, φιλοξενούμενοι στο σπίτι του Αμερικανού – που αν και επί χρόνια μισούσε τον άνθρωπο –Kingsley Bedford– με τον οποίο ξαναπαντρεύτηκε η γυναίκα του, τώρα είναι υποχρεωμένος να τον δεχτεί σπίτι του για το γεγονός της κηδείας.

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα – η σάγκα δύο διαφορετικών οικογενειών πληγέντων από την ιστορική – συνάμα προσωπική συγκυρία με άριστα αποτελέσματα

Κριτική: Το έργο πάει πέρα από την πρόσοψη, αναλύοντας διεξοδικά όλα τα αδιέξοδα της μιας, αλλά και της άλλης οικογένειας. Η πρώτη, ζώντας στην άκρη του κόσμου μέσα στα μακρινά λιβάδια του Νότου, οι σχέσεις πατέρα και των τριών γιών του είναι διαταραγμένες από την εγκατάλειψη της μητέρας τους αλλά και από τον κλοιό της μοναξιάς που κουβαλάει μνήμες πολέμου, φιλονεικιών, απογοήτευσης, η δεύτερη -του Kingsley Bedford- με τον γιό και την κόρη που κουβαλάνε κι αυτοί τα δικά τους αδιέξοδα από το θάνατο της πρώτης  του γυναίκας  και μητέρας τους – τυλιγμένοι όμως σε μια λεπταίσθητη ευαισθησία και απογοήτευση, που έρχεται σε αντίθεση με τον σκληρότητα και αδιαφορία των πρώτων. Ωστόσο, θα δημιουργήσουν μεταξύ τους σχέσεις – χωρίς βάθος, έτσι χωρίς επαύριο, αφού φεύγουν χωρίς καν να δώσουν έναν θερμό αποχαιρετιστήριο λόγο, μια ευχή για μια νέα συνάντηση.

Πρόκειται για ένα δείγμα εξαίρετης ηθοποιίας από τους πρωταγωνιστές με εξέχουσα αυτή του Ρόμπερτ Ντυβάλ (Robert Duvall) που υποδύεται τον γαιοκτήμονα της μακρινής Αλαμπάμα στη Τζόρτζια – που δεν έχει απαρνηθεί τα αισθήματα μίσους για τους Γιάνκηδες καθώς η διαμάχη Βορείων-Νοτίων διακατέχει τις αναμνήσεις του, βεβαίως του Κέβιν Μπέικον (Kevin Bacon)- καθώς και του ίδιου του σκηνοθέτη Μπίλι Μπόμπ Θόρντον (Billy Bob Thornton) – που υποδύεται τον ημιπαράφρονα από τα εγκαύματα γιό – μη παραλείποντας – από την άλλη οικογένεια τον Άγγλο πατέρα – που υποδύεται ο Βρετανός Τζων Χαρτ (John Hurt) – που κι αυτός έχει δύσκολες σχέσεις με το γιο Phillip και την κόρη του Camilla.

jmansf_car_land
Robert Duvall – John Hurt

Κατά την παραμονή τους στους Caldwell, οι Βedford συγχρωτίζονται με τους Αμερικανούς – και με τον πατέρα αλλά και με τους γιούς –  και με την κόρη ο ένας γιός -Skip Caldwell- που φέρνει τις πληγές που επουλώθηκαν άσχημα από τον πόλεμο, όπου πολεμώντας κάηκε βαρειά.
Ο άλλος  γιος – Carroll Caldwell, που φέρνει τα ψυχολογικά τραύματα των βετεράνων του πολέμου στο Βιετνάμ και συνακόλουθα όλης αυτής της γενιάς, ο δε τρίτος αδελφός -Jimbo Caldwell- που δεν μπορεί να τους προσεγγίσει, θα βρίσκονται κι αυτοί στη συντροφιά πολύ συχνά.

Πόλεμος, εγκατάλειψη, μοναξιά, στον τόπο όπου η Τζέιν Μάνσφιλντ έχασε απροσδόκητα τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα – το αυτοκίνητο της οποίας έρχονται να δουν σαν αξιοθέατο οι κάτοικοι της περιοχής.

Μια ταινία για τους σκληροτράχηλους κατοίκους του Νότου της Αμερικής, που στην πορεία μεταβλήθηκαν σε θύματα των πολέμων, της μοναξιάς των χωραφιών και των προσωπικών τους αδιεξόδων.


Jayne Mansfield's Car (2012) on IMDb

//

Η έλευση της οικογένειας των Άγγλων δεν θα μπορέσει να δώσει μια ισορροπία στον προσωπικό τους μικρόκοσμο,παρά μόνο να διασκεδάσει τη μοναξιά και τη μονοτονία – της κατά τα λοιπά εύκολης – με ευμάρεια και άνεση ζωή τους. Απόδειξη της τελευταίας τους «ευκαιρίας» είναι η απόφαση του εγγονού να πολεμήσει στο Βιετνάμ – για ένα σκοπό όπως λέει – να βοηθήσει τη χώρα του, να ξεφύγει από το βάλτωμα της ζωής του στα χωράφια και τα λιβάδια της Αλαμπάμα.
Μια ευκαιρία που είναι μια επανάληψη των ίδιων των επιλογών που η η ίδια η ζωή τους επιβάλει.

Σχολιάστε