Bernardo Bertolucci – Ο μικρός Βούδας

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ο Μικρός Βούδας 1993
Bernardo Bertolucci

Bernardo Bertolucci
Bernardo Bertolucci (The Dreamers)

Buddha
Ο Μικρό Βούδας – 1993

Tίτλος: Little Buddha (1993)
Σκηνοθεσία: Bernardo Bertolucci
Είδος: Δραματική ιστορική (φιλοσοφική) αναπαράσταση / αλληγορία
Διάρκεια: 123
Έτος: 1993
Γυρίσματα σε: Budhan, Nepal (Kathmandu) Seattle
Πρωταγωνιστούν: Keanu ReevesSiddhartha, Bridget Fonda – Lisa Conrad, Chris Isaak –  Dean Conrad, Alex Wiesendanger – (o μικρός) Jesse Conrad
Τιμητικές Διακρίσεις (κυριότερες): Χρυσή Κάμερα Βερολίνο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι 1993, Ένωση Ιταλών Κριτικών Κιν/φου Ασημένια κορδέλα για Καλύτερη Φωτογραφία.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι προς έναν τόπο, όπου το παρελθόν με το μέλλον συναντώνται

Lama Norbu: «Μια μέρα ο μικρός Σιντάρτα συνάντησε σε μια από τις περιπλανήσεις του στα περίχωρα του παλατιού έναν σοφό μουσικό που περνούσε με τη βάρκα του και είχε σταθεί να παίξει στους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί γύρω του να τον ακούσουν. Δείχνοντας το σιτάρ του στον κόσμο τον άκουσε να λέει: «Αν τεντώσω τη χορδή πολύ θα βγει ένας στριγγός ήχος. Αν την χαλαρώσω δεν θ’ ακουστεί κανένας ήχος». Αυτό σκέφτηκε ο Σιντάρτα, ποτέ δεν το έχω κάνει στη ζωή μου. Κι από τότε τα λόγια του σοφού μουσικού έγιναν ο θεμέλιος λίθος για τη διδασκαλία του στο έβδομο μονοπάτι.

Υπόθεση
Ο Lama Norbu με ένα γκρουπ βουδιστών μοναχών φθάνει στις ΗΠΑ – στο Σιάτλ, σε αναζήτηση της ενσωμάτωσης του πεθαμένου του δασκάλου Lama Dorje στα πρόσωπα τριών παιδιών: Του Τζέσσε Κόνραντ, ενός άλλου ορφανού παιδιού και ενός κοριτσιού από πλούσια οικογένεια Ινδιάνων.

Little Buddha (1993) on IMDb
//

Ποιος από τους τρεις θα χρισθεί σαν νέος Δάσκαλος Λάμα Ντόρτζε;
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πρέπει όλοι να περάσουν από μια δοκιμασία που θα αποδείξει την αληθινή τους ταυτότητα.

Bernardo Bertolucci
Bernardo Bertolucci «1900»

Κριτική Ανάλυση
Το επίπεδο στο Σιάτλ είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένο σε μια ψυχρή, γαλάζια ατμόσφαιρα εν αντιθέσει με το επίπεδο του κυρίως θέματος – στην παλιά Ινδία και το Νεπάλ σε χρώματα πορτοκαλί έως κόκκινα – συνιστούν τα δύο τους, την μαεστρία μιας εντυπωσιακής σκηνοθεσίας.

Πέρα από την ιστορία – σε ένα άλλο επίπεδο (το κυριότερο), η ταινία αποτελεί ένα σε βάθος αφήγημα για την αληθινή ζωή του Siddhartha – μετέπειτα ονομασθείς Βούδας:

Bernardo Bertolucci - Τα Έργα
Bernardo Bertolucci – Τα Έργα

Ηχνηλατεί την προσωπική του ζωή από πρίγκηπας, στο δρόμο για την αναζήτηση της Αλήθειας που καθόρισε κατά την ολοκλήρωση της τη φιλοσοφία του Βουδισμού – υπό τον συνοπτικό τίτλο Έβδομος Δρόμος που χαρακτηρίζεται ως το (στενό) μονοπάτι που περνάει από την Άγνοια, στη Φώτιση.

Σχολιάστε