La Dolce Vita – Γλυκεια Ζωη

La Dolce Vita

La Dolce Vita
La Dolce Vita – Anita Ekberg

Επίσης «La Dolce Vita», 2
Σκηνοθεσία Federico Fellini
Έτος 1960
Είδος Δραματική Σινεφίλ
Διάρκεια 175
Top 250 #238 Imdb
Τιμητικές Διακρίσεις (Κυριότερες)

  • Academy Awards, USA: Όσκαρ σκηνοθεσίας Federico Fellini, Όσκαρ Κοστουμιών (για μαυρόασπρο σελιλόιντ) Pierro Guerardi (1962)
  • Φεστιβάλ Κανών: Χρυσός Φοίνικας 1960
  • David di Donatello: David: Migliore Regista (Καλύτερος Σκηνοθέτης) Φεντερίκο Φελλίνι
  • Satellite Awards: Golden Satellite κατηγορία, Best Classic DVD (2005
  • Grammy Awards: Υποψηφιότητα: Καλύτερης μουσικής για κινηματογραφική ταινία: Nino Rota,
  • Ένωση Κριτικών Κιν/φου Ιταλίας: Καλύτερη ταινία (1960)
Εικόνες από τη ζωή μιας εβδομάδας του φιλόδοξου δημοσιογράφου / paparazzi Marcello Rubini, στη Ρώμη των σταρς, των διασκεδάσεων, της πλούσιας και ανέμελης ζωής

Υπόθεση:

La Dolce Vita
Marcello MastroianniAnita Ekberg:  Dolce Vita: Τιμητικές διακρίσεις (Κυριότερες)

Ο Μαρτσέλο ψάχνει για μια ισορροπία μεταξύ της λαμπερής ζωής που μοιράζεται με τους ελίτ της πόλης αυτής και της ασφυκτικής οικογενειακής προοπτικής που εμφανίζεται όταν βρίσκεται με τη φιλενάδα του Μανταλένα – (Anouk Aimée) – έν μέσω της συνεχούς επιδίωξης του να γίνει ένας γνωστός και σοβαρός, συγγραφεύς.

H ξανθιά οπτασία Σίλβια (Anita Ekberg), εμφανίζεται στη ζωή του σαν μια λαμπερή διέξοδος στο τραγικό του αδιέξοδο – εις μάτην όμως, η λαμπερή ζωή κυλά γρήγορα – σαν ποτάμι που μέσα του όλα τα παρασέρνει και δεν μένει παρά μονάχα ο θόρυβος και το στραφτάλισμα των νερών – όμοια μ’ αυτά της Φοντάνας ντι Τρέβι, που η Σύλβια και ο Μαρτσέλο έπεσαν στα νερά της συνεπαρμένοι απ’ την ένταση της συνάντησης τους.

journalists_inMovies
Journalists In movies

Εκεί κοντά, η γυναίκα του Μαρτσέλο και η φιλενάδα του συνθέτουν το κάδρο του κοσμικού – πλην όμως άπιστου δημοσιογράφου, εστιάζοντας επίσης στην αποτυχία του να γράψει ένα σοβαρό βιβλίο – όπως ονειρεύεται να κάνει (θέμα και στην άλλη του ταινία – το ).


La dolce vita (1960) on IMDb

//

Υ.Γ. Η ταινία όταν παίχτηκε στην Ιταλία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το κόμμα των Καθολικών, Democrazia Cristiana αλλά και του Βατικανό. Επειδή καυτηρίαζε τα ήθη της «Αριστοκρατίας» καθ’ όσον η Αριστοκρατία είναι στενά συνδεδεμένη στην ιστορία της Ιταλίας με την Εκκλησία (βλ. Μέδικοι).
Αρχική πηγή πληροφορίας

Σχολιάστε