Θόδωρος Αγγελόπουλος – Η Ιστορία περνάει μέσα από την ομίχλη

Θόδωρος Αγγελόπoυλος

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (1935 – 2012) αφήνοντας πίσω τις σπουδές Νομικής, πηγαίνει στο Παρίσι όπου γράφεται στη Σορβόνη στη σχολή Λογοτεχνίας. Τελειώνοντας τις σπουδές του αποφασίζει να σπουδάσει στη Σχολή Κινηματογράφου αλλά τον κερδίζει η επιθυμία επιστροφής του στην Ελλάδα.

Πιάνει δουλειά σαν δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου, στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» ως τη στιγμή που την κλείνει η Χούντα. Χωρίς δουλειά πια, αποφασίζει ωστόσο να γυρίσει την πρώτη του ταινία (σε ηλικία 35 ετών) την «Αναπαράσταση«, το χρονικό ενός φόνου από ερωτικό κίνητρο, σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Ελλάδας (Ιωάννινα).

Τίτλος: Αναπαράσταση Reconstruction
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος – Στο σενάριο συνεργάσθηκε ο συγγραφεύς Στρατής Καρράς (Οι παλαιστές)
Πρωταγωνιστούν: Τούλα Σταθοπούλου, Γιάννης Τότσικας, Θάνος Γραμμένος
Είδος: Δράμα
Έτος: 1970
Διάρκεια: 110΄
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Τόπος γυρισμάτων: Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια /Ήπειρος
Τιμητικές διακρίσεις: Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1970, καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, ηθοποιία (Τούλα Σταθοπούλου), κινηματογράφησης (Γιώργος Αρβανίτης) – Βερολίνου 1971, βραβείο ειδικής μνείας, Θ. Αγγελόπουλος
Αξιολόγηση: ❤❤❤❤
Θέμα: Ερωτικό έγκλημα από ζευγάρι εραστών – με αιτία τη μοναξιά γυναίκας της οποίας ο άνδρας έλειπε καιρό μετανάστης στη Γερμανία.

Υπόθεση: Ο Κώστας Γούσης (Μιχάλης Φωτόπουλος) επιστρέφει στο σπίτι του σ’ ένα χωριό της Ηπείρου – μετά από τη μακρά του απουσία στη Γερμανία όπου δούλευε ως εργάτης, μέσα από τα ερημικά χωράφια. Είναι χειμώνας και βρέχει… Από το κατώφλι φωνάζει τη γυναίκα του. Εκείνη δεν απαντά και καθώς αυτός μπαίνει στο σπίτι, δέχεται ξαφνική επίθεση με τσεκούρι από τον Χρίστο Γκίκα, τον εραστή (Γιάννης Τότσικας) της γυναίκας του – κάτι που σχεδίαζαν με την Ελένη (Τούλα Σταθοπούλου). από καιρό.  Αυτοί δεν αργούν να ομολογήσουν τη φονική πράξη τους. Τις έρευνες για το φόνο με τη σχετική αναπαράσταση, αναλαμβάνει ο ενωμοτάρχης (Πέτρος Χοϊδάς), ενώ παράλληλα προβάλλονται σκηνές από το αληθινό περιστατικό (Αναπαράσταση). Επίσης ένα συνεργείο της TV έχει πάει στο χωριό να τραβήξει πλάνα για το έγκλημα.

Μ’ αυτή τη βραβευμένη ταινία μυστηρίου, που λαμβάνει χώρα σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ηπείρου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος εκτοξεύθηκε στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα κατακτώντας στη συνέχεια, τον τίτλο του πιο ονομαστού Έλληνα σκηνοθέτη. Πράγματι, η διεθνής αναγνώριση για τον Θ. Αγγελόπουλο ήρθε λίγο μετά – με την τριλογία του που αφορούσε την Ιστορία της Ελλάδος των δεκαετιών 1930 – 1970 + με τις ταινίες «Μέρες του ’36» (1972), «Ο Θίασος» (1975), «Οι Κυνηγοί» (1977).

Reconstruction (1970) on IMDb

Με το πέρας της δικτατορίας ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πηγαίνει στην Ιταλία όπου εργάζεται για την RAI – οι ταινίες του τότε γίνονται λιγότερο πολιτικές και κερδίζουν μια πιο άμεση αναγνώριση. Στον «Μελισσοκόμο» (1986) πρωταγωνιστεί ο Marcello Mastroianni σε μια πορεία από τη Βόρειο στη Νότιο Ελλάδα με τις μέλισσες του για να συναντήσει την άνοιξη.
Γνωστές ταινίες του είναι «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988), «Η Αιωνιότητα και μια Μέρα» (1998) «Το Λιβάδι που δακρύζει» (Τριλογία Ι / 2004), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1994).
🛤 Σχετικά: Η τριλογία Τo Λιβάδι που Δακρύζει

🎬 Θόδωρος Αγγελόπουλος
Οι ταινίες

Χαρακτηριστικά της κινηματογραφικής του τέχνης, τα συνεχή φλας-μπακ (flash-backs), τα αργά, στιλιζαρισμένα πλάνα (tracks), σκηνές με βροχερά, ομιχλώδη, χειμωνιάτικα τοπία στην επαρχιακή Ελλάδα – εναλάσσοντας με αργόσυρτες εστιάσεις (tracking shots) στη λεπτομέρεια του πλάνου – αναδεικνύοντας έτσι στις ταινίες του, τη θαυμάσια πλην όμως χειμερινή – με την αίσθηση συχνά του κρύου, ομορφιά των ελληνικών – άγνωστων στο τουρισμό τοπίων.

Στην Αναπαράσταση στην αρχή και στο τέλος της ταινίας ακούγεται το Ηπειρώτικο μοιρολόι "Μικρή Κοντούλα Λεμονιά" όπως και στις ταινίες "Μέρες του '36" ('72), "Ο Θίασος" ('75), "Οι Κυνηγοί" ('77)

Αναπαράσταση – 1970

Σχολιάστε